Fisk är gott tycker jag, men det gäller att tillaga den på rätt sätt. Den kan bli torr, eller rå, om man gör fel. För den som är ovan att laga fisk, så kan det vara svårt att veta hur man bör göra. Ett bra sätt att ha koll på den, det är att mäta innertemperaturen. Fiskar är olika och har olika innertemperaturer. Fisk är en känslig råvara och det är därför du inte ska tillaga den för mycket. Antingen hett och snabbt eller vid lägre temperaturer och långsamt.
Sedan, det går ju även att laga till den på olika sätt, med olika metoder. Det går att steka den, grilla den, pochera den, ugnsbaka den, koka den och så vidare. Sen går det att panera den. Panerad torsk är gott. Vill du ha en snabb lösning, så går det att köpa färdigt, köp här.
Något man antingen gillar, eller inte, det är fiskrom. Det finns dock många olika sorters fiskrom, som skiljer sig en del åt. Det finns till exempel löjrom, köp här, som är riktigt lyxig. Den kan komma från Kalix, men även från Vänern, USA, Kanada och Finland.
En annan variant är stenbitsrom. Den kommer från arten sjurygg, där honan heter kvabbso och hannen stenbit. Rommen är naturligt beige eller svagt violett, men säljs färgad orangeröd eller svart.
Sedan finns även regnbågslaxrom, sikrom och tångkaviar. Den sistnämnda är dockk formellt ingen rom, utan ett vegetariskt alternativ gjort av havstång som tvättas, rensas, löses upp, formas till kulor, smaksätts och sedan färgas.