Kul fakta om fotboll

Fotboll är en av de äldsta kända sporterna som mänskligheten känner till, med uppgifter som har hittats över 2 000 år i Kina. Grekland, Rom och delar av Centralamerika har också gjort anspråk på att ha startat denna sport och med en så lång historia är det bara naturligt att det finns några väldigt galet intressanta fotbollsfakta som alla fans skulle vilja veta.

Det är allmänt erkänt att det var England som förvandlade fotbollsspelet till det spel vi känner idag. Engelsmännen är också krediterade för att spela in den första enhetliga uppsättningen av regler för sporten, som inkluderar att förbjuda snubblande motståndare och röra bollen med händerna (med det uppenbara undantaget för målvakten).

Fotbollens uppfinning

Tänk om vi berättade att världens mest sedda och följda sporter kommer från ett asiatiskt land som heter Kina, ett land vars lag ligger på 75:e plats på FIFA/Coca-Colas världsranking för män. Det stod att fotboll uppfanns omkring 476 f.Kr. i Kina och kallades Cuju.

Världens mest populära sport

Den totala befolkningen i världen i juni 2018 uppgick till 7,5 miljarder  och tänk om vi berättar att enligt en undersökning genomförd av Federation Internationale de Football Association (FIFA) 2001, så är det 240 miljoner människor från runt om i världen som spelar fotboll regelbundet.

Den största fotbollsturneringen

Redan 1999 för den andra Bangkok League Seven-a-Side-tävlingen, sågs minst 5 098 lag tävla och i den turneringen deltog mer än 35 000 spelare. Detta anses vara en av de mest intressanta fotbollsfakta i världen.

Världens äldsta fotbollsklubb

En stad i South Yorkshire, England är det stolta hemmet för världens äldsta fotbollsklubb. Sheffield Football Club eller Sheffield F.C. Fotbollsklubben grundades den 24 oktober 1857, vilket gör den till en 163-årig klubb idag.

Flest mål gjorda av en enda spelare i en officiell match

Tillbaka i december 1942 gjorde Stephan Stanis häpnadsväckande 16 mål för sin sida Racing Club de Lens, inte en enda person har sedan dess lyckats slå detta bisarra rekord som nu står högt sedan 78 år.

Fotbollsklubb med flest bokstäver

En av de mest bisarra fotbollsfakta är att det finns en officiell fotbollsklubb med flest bokstäver. Den holländska fotbollsklubben som ofta kallas NAC Breda. Det fullständiga namnet på denna fotbollsklubb från Nederländerna består av 83 bokstäver, ja! 83 bokstäver.

NAC Breda står för, Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda. Snacka om galen fotbollsfakta.

24 Mar 2023