Odla rosor i kruka

Älskar du rosor, men inte har en stor trädgård att odla dem i? Du kan dels välja att köpa evighetsrosor hos Blossomia (www.blossomia.se) och ha inne, dels odla i kruka och ha ute på din balkong eller i alla dina fönster!

Välja rosor för odling i kruka

Nästan alla rosor kan odlas i kruka, men sorter som blir enorma buskar eller klättrare kan vara mindre lämpliga på grund av sin otympliga storlek.

Bra sorter för mindre krukor och balkonglådor är så kallade miniatyrrosor och dvärgrosor. Du har då bland annat polyantarosor Rosa Polyantha-Gruppen eller balkongrosor Rosa Mini-Flora-Gruppen.
Stamrosor är rosor ympade på stam. De funkar alltid i kruka. Men det kan krävas lite extra vinterskydd utöver isolering av kruka

Välja kruka för rosor

Du bör direkt då du köpt dina rosor, se till att plantera om dem i en ny och större kruka, så att den får bästa möjliga start. Det är två huvudregler som gäller för val av kruka till rosor:

  • Större kruka är alltid bättre

Rosor har djupa rötter och dessutom brukar man få plantera ympade rosor djupare så att ympen hamnar under jord. Högre krukor är därför att föredra framför låga. 

  • Dräneringshål är ett måste

Vatten får inte bli stående i krukan för länge för då ruttnar rosen. Rötter behöver andas. Det går att använda fat under eller ytterkruka t ex på balkongen, bara man kollar så att det inte blir stående överflödigt vatten.

12 Apr 2022