Dags att tapetsera

Något jag har visat mig vara rätt haj på, det är att tapetsera. Trodde första gången att det skulle vara svårt, men jag har visst en viss fallenhet för det. Så det har dels gjort att jag fått tapetsera om flera rum här hemma samt även hjälpt övrig familj och vänner med det. I helgen som kommer har jag lovat att tapetsera hemma hos min mor. Hon har valt en tapet blommor, så det kommer att bli lite att mönsteranpassa, men det brukar gå bra. 

Att mönsteranpassa tapet

När man valt en tapet, som har mönster är det bra att även räkna på hur mycket tapet det kommer att gå åt. Dock så räknas det ut olika, beroende på vad för typ av mönsteranpassing det är. Det finns nämligen tre olika varianter: 

  • Fri/ingen mönsterpass - mönstret behöver inte mönsterpassas, gäller till exempel de flesta enfärgade och randiga tapeter.
  • Rak mönsterpass - mönstret matchar över hela vidden på tapeten.
  • Förskjuten mönsterpass - mönstret är förskjutet för att ge en större variation i mönstret.

En del mönster upprepar sig på ett sådant sätt att alla våder kan skäras lika, så kallad fri mönsterpassning. Andra däremot, har en upprepning som fordrar en viss förskjutning för att kunna passa i mönstret, dessa kallas rak eller förskjuten mönsterpassning.

Om du vill veta mer om hur man räknar på tapetåtgång så finns det en massa bra guider på nätet samt att du även kan fråga i din tapetbutik.

25 Sep 2021